fbpx

Astanga jóga

A Dél-Indiából, Mysore városából származó, Sri Krishna Pattabhi Jois által világhírűvé tett astanga vinyásza jóga erőteljes és dinamikus hatha jóga irányzat.

 

Kötött sorozat, ami azt jelenti, hogy minden órán ugyanazok a testhelyzetek ugyanabban a sorrendben követik egymást. Mégsem unalmas, mindig új kihívásokat kínál, tükröt mutat az aktuális szellemi és fizikai állapotról. Rendszeres gyakorlása által nő az állóképesség, megerősödik a fizikai test, fokozódik a hajlékonyság, kiteljesedik az áramlás élménye és egyre közelebb juttat egy mozgó meditációs állapothoz.

 

A 6 létező sorozatból az első, a jóga csikitsza (jóga terápia) célja továbbá a szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása. Terápiás jellegére tekintettel kezdők is gyakorolhatják – fokozatosan, lépésről lépésre felépítve a rendszert.

 

A vinyásza a mozgás és a légzés szigorú összhangját jelenti, vagyis minden egyes ki- és belégzésre meghatározott mozdulatot végzünk, az egyes testhelyzeteket (ászanákat) 5 légzésig tartjuk.

Az astanga vinyásza jóga irányzat az úgynevezett triszthánára (a figyelem három fókuszára) épül:

  • a hangos légzés (udzsáji pránajáma),
  • a dristi (tekintet irányítása, meghatározott ponton tartása),
  • az ászana (testhelyzet).

E három dolog együttes alkalmazásával érhető el a fizikai test, az idegrendszer és az elme tisztítása. Az ászana elsősorban a fizikai testre gyakorol hatást – erőssé és rugalmassá tesz. A szennyeződések eltávolítását, a méregtelenítést a légzés erősíti, belülről fűti fel a testet. Képzeld el ezt a belső tüzet… ahogy az igazi tűznek is szüksége van a levegőre, ezt a gyakorlás során a légzés adja, táplálja. Ugyanennél a hasonlatnál maradva az alsó két izomzár (bandha) lesz maga a láng – szóval nélkülözhetetlen! A „láng szerepén” túlmenően a mula és uddijána bandha stabillá és biztonságossá teszik a testhelyzeteket, magát a fizikai gyakorlást.

Ez a belső hő hat az izmokra is, így csökkenti a sérülés veszélyét, növeli a hajlékonyságot. A beinduló tisztító folyamatoknak köszönhetően a gyakorlás során az izzadtsággal távoznak a testből a szövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagok.

 

Tradícionálisan heti 6 napon gyakorolják. A szombat, a telihold és újhold napjai pihenőnapok.

 

Ismerd meg jobban az astanga jógát, nézz bele az órába YouTube csatormámon!